Penghantaran domestik PERCUMA apabila membeli barangan kemas lebih daripada RM300!

Kembali ke Artikel

TRADISI EMAS DALAM PERKAHWINAN DI MALAYSIA

06-Jan-2023

Di Malaysia, ia adalah biasa bagi pengantin lelaki untuk memberi pengantin perempuan cincin pertunangan emas sebagai simbol cinta dan komitmennya kepadanya. Cincin pertunangan biasanya dipakai di jari manis kiri, seperti di negara-negara lain.

Semasa majlis perkahwinan, pengantin lelaki dan perempuan bertukar cincin perkahwinan, yang juga kerap dibuat daripada emas. Cincin perkahwinan dipakai di jari yang sama dengan cincin pertunangan dan merupakan simbol cinta dan komitmen antara pasangan itu.

Di Malaysia, adat bagi pengantin lelaki membayar cincin pertunangan dan perkahwinan pengantin perempuan. Semasa waktu pertunangan pihak lelaki akan memberikan sebentuk cincin belah rotan dan diwaktu pernikahan akan pengantin lelaki akan menyarungkan cincin permata kepada pasangan mereka.

Di Malaysia juga, ia adalah adat bagi pengantin lelaki atau keluarganya untuk memberi duit hantaran kepada keluarga pengantin perempuan sebagai tanda hormat dan menunjukkan kemampuan ekonomi pengantin lelaki. Duit hantaran boleh diberikan dalam bentuk tunai atau dalam bentuk emas atau barang kemas lain.

Emas sering dipilih sebagai wang hantaran kerana ia dianggap sebagai alat simpan nilai yang boleh dipercayai dan sering dilihat sebagai penyangga terhadap inflasi. Selain itu, emas juga merupakan hadiah yang dianggap bernilai dan dihargai oleh keluarga pengantin perempuan.

Walau bagaimanapun, jumlah duit hantaran yang diberikan biasanya bergantung kepada kebiasaan dan budaya masing-masing keluarga, serta kemampuan kewangan pengantin lelaki dan keluarganya. Ada keluarga yang menetapkan jumlah yang wajar untuk duit hantaran, sementara yang lain membiarkan pengantin lelaki dan keluarganya menentukannya sendiri.

Secara keseluruhannya, emas sering dipilih sebagai wang hantaran dan cincin emas memainkan peranan yang penting dalam adat-adat pertunangan dan pernikahan di Malaysia di Malaysia dan dianggap sebagai simbol kemampuan ekonomi dan hormat pengantin lelaki kepada keluarga pengantin perempuan.

 
 
 

Merchant Nine Sdn Bhd (No. 201601039113). Copyright © 2024.All rights reserved.